Skovens ro og stilhed kan pludselig blive afbrudt af støj og slagsmål, når skovens forskellige gæster møder hinanden.

Vi er mange, der nyder at færdes i naturen, men meget kan gå galt.

Pas på, råber cyklister og de gående må springe for livet. Cyklister bliver selv forfulgt af løse hunde, og hunde i snor kan såmænd også finde på at springe på løbere, der til gengæld skælder ud på stav-motionister, fordi de går tre ved siden af hinanden og spærrer for overhaling på skovstien.

Heste bliver forskrækkede og ryttere vrede, når løbere eller cyklister pludselig kommer bagfra uden på forhånd at advare om, at de er på vej. Til gengæld kan heste i vildt galop sprede skræk og rædsel hos to pædagoger med børnehavebørn på skovtur.

Jeg har kigget på en række hjemmesider med takt og tone for hundeejere, hestefolk og cyklister og fundet en række gode råd, der med fordel kan anvendes for at sikre skovfreden.

Rid, cykel, løb og gå enkeltvis på smalle veje.

Uanset hvem du er, så sæt farten ned, når du møder andre.

Kald hunden til dig og lad den sidde, mens andre går, løber eller cykler forbi.

I en hundeskov kan du som hundeejer godt forvente, at løbere og cyklister automatisk sætter farten ned, når de passerer dig og din hund, som ikke behøver at være i snor. Det forventes dog, at du har styr på din hund.

Som rytter skridter du altid forbi andre. Hvis du har en venlig hest, så stå af og lad andre klappe den. Husk også på, at alle har lov til at færdes på de særlige stier for heste.

Møder du f.eks. et hold rollespillere, som de herlige typer her i Hareskovene, så rid, kør eller gå en anden vej. Husk på, at de kun leger en gang om måneden i en særlig del af skoven.

Når man færdes på en sø eller på havet er det almindeligt, at man hilser på hinanden ved at vinke. I skoven hilser man ved at sige Hej eller ønske God tur.

Og så det uundgåelige spørgsmål: Må man tisse eller lave pølser i naturen? Ja, gerne for mig, hvis du ikke efterlader spor i naturen.