Vi vender tilbage senest den 1. marts med fire nye ture i det nordsjællandske sølandskab

De fire gratis guidede cykelture i 2022 i det nordsjællandske sølandskab gik over stok og sten i et forrygende godt vejr. Nu holder laketours.dk en pause, men der vil stadig blive offentliggjort nye historier under Blog/Nyheder her på hjemmesiden.

Hvis du kan samle 8-10 personer kan du kontakte mig, hvis I vil have en gratis guidet tur rundt om søerne her i lokalområdet. På årets ture har vi set Buresø, Bastrup Sø, Farum Sø, Furesø, Lyngby Sø og Bagsværd Sø og en stribe mindre skovsøer.

 Vi har cyklet gennem Nørreskoven, Frederiksdal Skov, Aldershvile Skov, Præsteskoven, Ganløse Eget, Ganløse Ore og Slagslunde Skov bare for at nævne nogle. Vi har set dysser og hørt om slotte og store palæer og rørt ved forsvarsværker. Vi har fået fortalt historier om spændende og usædvanlige mennesker.

Laketours.dk er parat med det nye program senest den 1. marts 2023. Husk det er gratis og du skal ikke melde dig til.

Vi lader det gamle og slidte program stå lidt endnu.

——————

Velkommen tilbage til fire gratis guidede cykelture med Laketours. Sæt allerede nu kryds i kalenderen, hvis du har lyst til at deltage. Du skal ikke melde dig til. Du skal bare møde frem med en almindelig cykel og et godt humør. Elcykler kan også bruges. Børn og børnebørn er særdeles velkomne. Tag endelig lidt mad og drikkelse med til turen.

Første tur finder sted torsdag den 28. juli og går ind i Naturpark Mølleåen med start fra Farum Station kl. 10.

Anden tur – den såkaldte Oversvømmelsestur – kører fredag den 29. juli og begynder ved Furesøbad kl. 10.

Tredje tur – Søndersø Rundt og ind på Flyvestation Værløse holdes lørdag den 30. juli. Vi drager afsted fra Værløse Station kl. 10.

Fjerde og sidste tur – rundt om Bagsværd Sø – er søndag den 31. juli. Vi mødes ved Hareskov Station kl. 10.

Her er årets fire gratis guidede cykelture med Laketours og John Mynderup.

Af de fire ture er en helt ny, en rute køres for anden gang, mens de to andre ture er blevet kørt adskillige gange siden Laketours begyndte sine rundvisninger i 2014. Bemærk venligst, at de fire ture alle ligger i slutningen af juli, og er du på ferie i København, og trænger til lidt frisk luft og nogle gode historier, så tag med på en eller flere af turene. Du skal ikke melde dig til.

Og særligt til jyder: Det er gratis!! 

FØRSTE TUR:  IND I NATURPARK MØLLEÅEN 

Første tur i år går ind i Naturpark Mølleåen. Vi mødes fredag den 28. juli ved Farum Station kl. 10.

Vi skal rundt om Farum Sø, Bastrup Sø og Buresø og gennem åbne landskaber og vidunderlige skovstier. Vi finder de tre prægtige Frank Jæger-figurer, den 60 tons tunge Myresten med skåltegnene, den flotte rokkedysse, der er begyndt at rokke igen efter flere års pause. Jo længere man trænger ind i naturparken desto flere historier fra stenalderen og frem til i dag.

Naturpark Mølleåen fik i slutningen af 2016 sin officielle status som en naturpark, certificeret af Danske Naturparker. Naturparken er et 50 kvadratkm. stort område med sin egen Turguide (2017), udgivet af Naturpark Mølleåens Venner.

I 2020 kom den store flotte bog om Naturpark Mølleåen. Hovedmanden bag bogen var den nu afdøde ildsjæl Troels Brandt. Trods en alvorlig kræftsygdom lykkedes det ham i spidsen for et lille team at skabe værket om naturparken, som han i årevis havde kæmpet for at få anerkendt.

Længde: ca. 40 km. Varighed: Seks-syv timer.

Turen er kørt! Op til 23 deltagere. Turen tog seks timer og 30 minutter. 

ANDEN TUR: OVERSVØMMELSESRUTEN

Anden tur er en nyhed! Den kaldes Oversvømmelsesruten. Vi mødes fredag den 29. juli kl. 10 ved Furesøbad.

Vi følger vandsporet fra Furesøen via Mølleåen og frem til den kanal, der i slutningen af 1800-tallet blev gravet ved Lyngby og ført ud til Ermelunden og Klampenborg. Formålet var bl.a. at få op til 1,6 meter af Furesøens vandniveau til at løbe ud for at oversvømme vældige områder som i dag er kendt som Klampenborg Galopbane og Dyrehavsbakkens parkeringsplads. De planlagte oversvømmelser, som også omfattede Gentofte Sø m.v.  skulle forhindre en fjendtlig hær i at trænge frem nordfra til København. Vi ser en række markante anlæg fra tiden for Københavns Befæstning. Bemærk venligst at turen slutter ved Klampenborg Station.

Længde: Ca. 25 km. Varighed: Knap fire timer.

Turen er kørt. 17 deltagere.  Turen tog fire timer.

TREDJE TUR: SØNDERSØ RUNDT OG IND PÅ FLYVESTATION VÆRLØSE

Tredje tur holdes lørdag den 30. juli. Vi mødes ved Værløse Station kl. 10.

Vi skal rundt om Søndersø og ind på Flyvestation Værløse.  Der fortælles om mordet på kniplingekræmmeren på Værløse Kro, den travle Læssevej og dygtige Erik Frogne-Knudsen, der engang var Værløses rigeste mand. Desuden får deltagerne historien om den forsvundne jernalderbåd og meget mere. De berømte Værløse-eskadriller 721 og 722 omtales flittigt og deltagerne får en rundvisning ved de 21 historiesten på flyvestationen. Historien hugget i sten, hedder pladsen under overskriften: Jonstrup fra Boplads til By!! Selvfølgelig skal vi også rundt om den nu nedbræntde Hjortøgård, forfatteren Knud Hjortøs fødested. Vi skal høre om Sidse på Sandet og den hjemvendte brønd!!

Længde: ca. 20 km. Varighed: Tre en halv time.

Turen er kørt. 23 deltagere. Turen tog under fire timer.

Desværre havde vi et styrt som krævede et opkald til 112. En af deltagerne væltede. En anden fandt forbindingskassen frem og fik stoppet blødningerne. Jeg ringede til vagtcentralen. To af deltagerne blev hos personen, mens vi andre fortsatte turen. Her til aften har jeg fået nyt. Den uheldige cyklist måtte vente 20 minutter på en ambulance og derefter to en halv time på Herlev Hospital.

Undersøgelsen viste, at udover skrammer på knæ, albue m.v. var det yderste led af tommelfingeren gået af led. Den er nu sat på plads, og det åbne sår er syet med fem sting. Endelig har cyklisten fået en bøjle på for at holde den i ro. Det forventes, at den vil være ok igen om to-tre uger.
God bedring til den uheldige og tak for indsatsen fra alle andre!

FJERDE TUR: RUNDT OM BAGSVÆRD SØ

Fjerde og sidste tur finder sted søndag den 31. juli. Vi kører rundt om Bagsværd Sø. Vi mødes ved Hareskov Station kl. 10.

Laketours har ofte haft gæstetalere med på turene og denne gang er det lykkedes at formå forfatteren og journalisten Kenneth Bo Jørgensen til at fortælle om Marienborg med udgangspunkt i den fortræffelige bog, han skrev i 2014 om statsministerboligen. Der venter deltagerne et spændende indlæg, og mon ikke vi får at vide, hvorfor Mariehønen altid har været Marienborgs bomærke. Der er også spændende historier om beboerne på den store ejendom.

Deltagerne hører også beretningen om den flittige Johan Theodor Holm, der blev adlet Holmskjold, og som byggede Sophienholm og Aldershvile Slot, men som ved sin død i 1793 viste sig at være en svindler. Grevinden af Bagsværd er et uundgåeligt emne, og vi får et indblik i hendes fantastiske liv med fem forskellige ægtemænd, og en økonomisk op- og nedtur uden sidestykke. Vi går rundt på Sophienholm og hører om andre familier på stedet, bl.a. Brun og Aller og finder nogle af deres efterladte kulturspor. Vi plejer også at se Cobra-rummet med det berømte loft, og hilser selvfølgelig på digteren og forfatteren Benny Andersen.

Turen er kørt. Op til 29 deltagere. Turen tog under fire timer.

Længde: 16 km. Varighed: Tre en halv time.