Laketours.dk er vågnet af sin vinterdvale og årets første gratis guidede cykeltur finder sted søndag den 17. maj med start kl. 10 fra Værløse Svømmehal midt på Kirke Værløsevej.

Turen går bl.a. til denne verdensberømte samling mursten midt ude i skovbunden i Ravnsholt Skov.

Den 1. juli 1936 blev grundstenen lagt til Arkitekternes Weekendhytte. Den blev tegnet af de to arkitektstuderende  Ejnar Gråe og Henning Helger og året efter rejste der sig en imponerende og smuk bygning, der lå lige ned til en sø.

Bygningen blev af flere betegnet som et arkitektonisk mesterværk. Den bestod af pejsestue, opholdsstue, sovessal for syv piger og en for 16 drenge, vaskerum. køkken, wc, cykel- og brændeskur.

Grunden var på 8.000 kvm. og den blev stillet til rådighed af Frederiksholm Teglværk (Bloustrød Teglværk), der også leverede murstenene. Hytten var beregnet for arkitektstuderende ved Kunstakademiet i København.

I 1949 holdtes  den såkaldte COBRA-konference i hytten. Navnet COBRA er dannet af forbogstaverne i COpenhague, BRuxelles og Amsterdam. Der bliver diskuteret, drukket, spist og malet og COBRA-kunstnerne skabte deres første fælles produkt i den internationale  kunstnersammenslutning.

I 1959 købtes hytten af FDF og den nu noget medtagne ejendom blev sat i stand, vægmalerierne blev vasket ned, men det 35 kvm. store loftsmaleri fik lov til at være i fred.

I 1969 gik journalisten og forfatteren Virtus Schade ind i den offentlige debat og sammen med Lyngby-Taarbæks borgmester Poul Fenneberg blev loftsmaleriet reddet, og med Falcks hjælp blev loftet fragtet til Sophienholm i Lyngby-Taarbæk kommune, hvor det den dag i dag kan ses i de ældste udstillingsbygninger.

Ifølge Virtus Schade og andre er COBRA-loftet et hovedværk i vor moderne kunsthistorie, kendt langt ud over landets grænser.

Kunstnerne bag COBRA-loftet var: Anders Österlin, C.O. Hultén, Alfred H. Lilliendahll, Erling Jørgensen, Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen og Mogens Balle.

Billedtekst:  Det hele begyndte altså her i Bregnerød i Ravnsholt Skov i Furesø kommune. Nu er der blot en samling mursten tilbage. Hvis man er heldig kan man stadig finde en mursten med navnet på leverandøren af dem, nemlig Frederiksholm.