Om et år er det nøjagtig 75 år siden, at fem mænd fra Parmagade på Amager blev skudt i Nørreskoven i Værløse og Tokkekøb Hegn i Blovstrød. Begge steder er der rejst en mindesten for de dræbte.

De fem er også hædret med en mindetavle på Christmas Møllers Plads. Den tavle er fælles for faldne modstandsfolk på Amager. Hvert år siden Anden Verdenskrig sluttede har Værløse kommune og nu Furesø kommune lagt en krans ved mindestenen i Nørreskoven, der ligger tæt på mit hjem. Jeg har tit besøgt stedet, hvor tre af dem blev skudt og hver gang fået en klump i halsen. Skræmmende, sørgeligt, forfærdeligt. Her er historien:

Bag drabene stod Lille Jørgen-gruppen. Den arresterede og forhørte de fem fra Parmagade på Amager natten mellem den 14. og 15. april 1945. Tidligt om morgen blev de fem skudt. Tre blev dræbt i Nørreskoven i Værløse og to blev dræbt ved Tokkekøb Hegn i Blovstrød.

Ifølge bogen De dødsdømte af Frank Bøgh var baggrunden for drabene en ballade, der var opstået mellem folk i Parmagade og nazister lige rundt om hjørnet på Grækenlandsvej. Den 19. januar 1945 klokken ca. 20.30 skete der en voldsom eksplosion i opgangen Grækenlandsvej 20, 3. sal ud for hoveddøren til højre, hvor et navneskiltet meddelte, at her boede familien Jensen. Familien var kendt i hele kvarteret som aktive nazister, og sønnen Aage Carl Anton Jensen var souschef i Lille Jørgen-gruppen. Det var modstandsgruppen AMPA, der foretog sprængningen af hoveddøren ind til lejligheden ved hjælp af en lille sprængladning. To mænd sparkede de sidste rester af hoveddøren væk og trængte ind i lejligheden. Det var Aage Jensen, gruppen gik efter, og aktionens primære formål var at likvidere ham. I lejligheden konstaterede mændene, at de eneste, der var hjemme, var det midaldrende ægtepar, som sad som forstenede i dagligstuen med eksplosionen rungende i ørerne. Modstandsfolkene indså hurtigt, at den eftersøgte ikke var til stede i forældrenes hjem. På vej ud af lejligheden skød de i stedet for familiens hund, en halvfed moppe af ubestemmelig race, der halvt sindsyg af rædsel efter eksplosionen tumlede bjæffende rundt i entréen.

Efter nogle måneders undersøgelser havde Aage Jensen en mistanke om, at flere mænd fra Parmagade stod bag attentatet mod hans forældres bopæl på Grækenlandsvej 20. Den 14. april 1945 om aftenen kørte repræsentanter fra Lille Jørgen-gruppen ud til Parmagade, hvor de anholdte Ernst Rasmus Daniel Pedersen, Parmagade 17, 3 sal, og hans 22. årige søn, arbejdsmand Kai Ernst Peder Pedersen. Den 18-årige maskinlærling Poul Verner Brandt blev hentet på sin bopæl Parmagade 26, 4. sal, mens den 19-årige arbejdmand Conny Heinrich Meyer blev hentet i Parmagade 12, 4. tv. og den 22-årige arbejdsmand Kai Kristiansen i samme opgang i st.th.

De fem blev kørt til Politigården, hvor de blev afhørt af lederen af Lille Jørgen-gruppen, Jørgen Christian Sørensen, mens souschefen Aage Jensen skrev rapporterne. De fem anholdte mænd, der helt tilfældigt var blevet udvalgt under aktionen i Parmagade, blev groft mishandlede. De blev igen og igen gennembanket med politistave, de blev slået med knytnæveslag i ansiget og blev sparket overalt på kroppen. Lille Jørgen-gruppen besluttede derefter, at de fem anholdte skulle dræbes og udføres af Jørgen Sørensen, Carl Viggo Klæbel og Aage Jensen.

Ifølge bogen De dødsdømte hentede Klæbel gruppens Opel. Han kørte vognen ind i Politigården og de to anholdte Conny Meyer og Kai Kristiansen blev kommanderet ned i vognens bagagerum, mens de tre andre blev sat på vognens bagsæde sammen med Klæbel, der var bevæbnet med en maskinpistol. Aage Jensen kørte vognen, og Jørgen Sørensen sad på højre forsæde med en maskinpistol. Jensen havde inden afgangen fortalt Sørensen, at han kendte et udmærket sted ved Fiskebæk, hvor de kunne udføre drabene.
Ved Langdyssen i Nørreskoven drejede vognen til venstre ad en skovsti. Tre af de anholdte blev beordret ud af vognen. Ernst Rasmus Daniel Pedersen haltede voldsomt og havde store smerter. Han var blevet ramt i foden tidligt på bilturen, da Klæbel kom til at affyre et vådeskud. Klæbel og Aage Jensen skød og dræbte derefter de tre ubevæbnede mænd. Gruppen fortsatte mod Tokkekøb Hegn. Vognen stoppede og de to fra bagagerummet blev ført ind i skoven og skudt på klos hold af Klæbel og Aage Jensen.

De tre blev henettet i 1950

Jørgen Christian Sørensen, Aage Carl Anton Jensen og Carl Viggo Klæbel blev umiddelbart efter afslutningen af krigen anholdt og dømt til døden. Den 4. marts 1950 blev de tre henrettet af en henrettelsespeloton bestående af ti danske politifolk, alle frivillige fra færdelssektionen. Henrettelserne skete på et sted i et område, der i dag er kendt som Christiania.

Dræbt i Nørreskoven:

Pedersen, Ernst Rasmus Daniel.

Havnearbejder, f. 30.7 1889 i København, d. 15.4 1945 i Nørreskoven ved Fiskebæk. Forældre: Arbejdsmand Peter Edvard Pedersen, f. 19.5. 1859 i Københasvn, og hustru Ane Marie f. Hansen, f. 4.3 1855 i Slangerup, d. 2.1 1925. Gift 1.11 1922 med Anna Christine Boline Poulsen, f. 30.09 1881 i København, d. 6.12. 1960. (Børn: Pige: 5.11. 1909. Dreng: 26.5. 1911. Pige: 11.8. 1912. Dreng: 22.12. 1913. Pige: 1.8. 1919, Dreng: 9.5. 1923).

Tilknyttet modstandsbevægelsen i København.
Var sammen med sin søn Kaj Ernst Peter Pedersen, Kaj Kristiansen, Conny Heinrich Meyer og Poul Verner Brandt, tilknyttet en modstandsgruppe på Amager. De var alle bosiddende i Parmagade. I det samme kvarter var et medlem af E.T. med tilknytning til en af de tyske terrorgrupper bosiddende. Denne havde skaffet sig oplysninger om de pågældendes deltagelse i illegalt arbejde, og da modstandsfolk, antagelig fra denne gruppe, i april forsøgte at likvidere ham på hans bopæl, arresteredes den 15.4 1945 Ernst Rasmus Daniel Pedersen, hans søn og tre andre gruppemedlemmer. De førtes til Politigården og tilstod efter forhør deltagelse i illegalt arbejde og i likvideringsaktionen. De blev herefter kørt ud til to skove i Nordsjælland og likvideret samme nat. Begravet Sundby Kirkegård, litra Q-1-43.

Pedersen, Kaj Ernst Peter.

Arbejdsmand, f. 9.5 1923 i København, d. 15.4. 1945 i Nørreskoven ved Fiskebæk. Forældre: Havnearbejder Ernest Rasmus Daniel Pedersen, f. 30.7 1889 i København, d. 15.4. 1945, og hustru Anna Christine Boline f. Poulsen, 30.9 1881.

Tilknyttet modstandsgrupper i København, bl.a. til AMPA. Fra 15.12 1943 til august 1944 tilknyttet en gruppe under A 4, hvorefter gruppen opløstes på grund af delingsførerens arrestation. Herefter sammen med sin far, Ernst Rasmus Daniel Pedersen, tilknyttet en gruppe, som tillige talte Conny Heinrich Meyer, Kaj Kristiansen og Poul Verner Brandt. Alle de nævnte var bosat i Parmagade. I det samme kvarter var bosat et medlem af E.T. med tilknytning til en tysk terrorgruppe. Denne havde skaffet sig oplysninger om de pågældendes illegale virksomhed, og da modstandsfolk, antagelige fra denne gruppe, i april forsøgte at likvidere ham på hans bopæl, arresteredes den 15.4. 1945 Ernst Rasmus Daniel Pedersen, Kaj Ernst Peter Pedersen og de tre øvrige gruppemedlemmer. De blev ført til Politigården og kom i forhør, bvor de tilstod aktionen og deltagelse i illegalt arbejde. De blev herefter kørt til Nordsjælland og likvideret i to nordsjællandske skove. Begravet Sundby Kirkegård, litra Q-3-18.

Brandt, Poul Verner.

Maskinlærling, f. 3.8. 1926 i Nyborg, d. 15.4 1945 i Nørreskoven ved Fiskebæk. Forældre: Murersvend Henrik Valdemar Brandt, f. 27.10. 1906 og husdtru Astrid f. Johansen, 7.1. 1905.
Tilknyttet gruppe i Parmagade. I nærheden boede et medlem af E.T. med forbindelse til en tysk terrorgruppe. Denne havde bragt i erfaring, at Poul Brandt og hans kammerater var engageret i illegalt arbejde, og det forsøgtes at arrestere hans gruppeleder, dette mislykkedes. Herefter forsøgte gruppen at likvidere stikkeren, men forgæves. 15.4. 1945 blev Poul Brandt tillige med 4 af sine kammerater arresteret og ført til forhør på Politigården. Efter forhøret blev de alle kørt uden for byen og likvideret af den tyske terrorgruppe i Tokkekøb Hegn og Nørreskoven. Begravet Sundby Kirkegård, litra R-9-15.

Dræbt i Tokkekøb Hegn:

Meyer, Conny Heinrich.

Arbejdsmand, f. 1.10. 1925 i København, d. 15.4. 1945 i Tokkekøb Hegn ved Blovstrød. Forældre: Maler Oscar Heinrich Theodor Meyer, f. 9.12. 1887.
Tilknyttet modstandsbevægelsen i København. Sammen med en række unge mennesker i Parmagade var Conny Meyer tilsluttet en gruppe, der forsøgte et attentat imod et medlem af E.T. med tilknytning til en tysk terrorgruppe. Antagelige af denne grund gennemførte terrorgruppen en razzia i Parmagade, hvor den arresterede i alt 5 modstandsfolk, hvor en tilfældigt var på besøg i kvarteret og overnattede hos sin familie. De tre fandtes dræbt den følgende dag ved Fiskebæk, mens Conny Meyer og en femte først fandtes 6 uger senere i Tokkekøb Hegn, dræbt ved nakkeskud. Begravet Sundby Kirkegård, litra Q, 1-14.

Kristiansen, Kai.

Arbejdsmand, f. 4.8. 1923 i København, d. 15.4 1945 i Tokkekøb Hegn ved Blovstrød. Forældre: Brændselsafbærer Peter Kristiansen, f. 1.1. 1896 og hustru Johanne Margrethe, f. 21.8. 1900.
Tilknyttet modstandsbevægelsen i København. Kai Kristiansen boede oprindeligt på Amager, men flyttede i 1942 til Valby og tilknyttedes her en bladgruppe. Den 15.4. 1945 var han på besøg i sit gamle kvarter i Parmagade, hvor han havde en række illegale kontakter, for at aflevere en sending blade. Han besluttede sig til at blive natten over hos sin familie. Klokken 3 om morgenen gennemførte en tysk terrorgruppe en razzia imod to opgange i Parmagade og arresterede fem modstandsfolk, heriblandt Kai Kristiansen. De tre fandtes skudt den følgende dag ved Fiskebæk. Kai Kristiansen og en femte fandtes først omkring seks uger senere som lig i Tokkekøb Hegn, dræbt af nakkeskud. Begravet Sundby Kirkegård, litra Q, rk. 1, nr. 43.

(E.T. var en afdeling af Schalburgkorpset med den særlige opgave at fremskaffe oplysninger om modstandsbevægelsen).

Foto:

Fotoet viser gravstedet på Sundby Kirkegård for Ernst Rasmus Daniel Pedersen og sønnen Kaj Ernst Peter Pedersen.

Kilder:


Faldne i Danmarks Frihedskamp 1940-45.
De dødsdømte – Henrettelsen af 46 danskere efter besættelsen. Frank Bøgh. Peoples Press. 2011.
Witherløse. Historisk Forenings Årsskrift 2000.