Her er årets fire gratis guidede cykelture med Laketours
Velkommen til årets fire gratis guidede cykelture. Jeg glæder mig hvert år til at lave et program for deltagerne, og i år vil der være mange nye vinkler og historier for deltagerne at høre. Som nævnt på forsiden af laketours.dk lukker jeg min hjemmeside med udgangen af 2024, og vil du være med på de sidste ture, så er det nu.
Du vil fortsat kunne finde mig på min Laketours-profil på Facebook og bestille den gratis cykelguide til en tur, men jeg vil ikke længere selv udbyde ture. Husk på – jeg fylder 72 år i år!!
FØRSTE TUR: RUNDT OM SØNDERSØ OG IND PÅ FLYVESTATION VÆRLØSE
Tirsdag den 2. april: Rundt om Søndersø og ind på Flyvestation Værløse med start kl. 10 fra Værløse Station. Længde ca. 12 km. Varighed fire-fem timer.
Vi mødes ved Værløse Station og kører præcis kl. 10. Vi begynder kort efter med historien om mordet på kniplingekræmmeren fra Tønder-egnen. Han blev slået ihjel af værtsparret på Lille Værløse Kro. Næste stop er Læssevej, hvor vi får historien om gårdejer, direktør Erik Frogne Knudsen, der engang var den rigeste mand i Værløse, men som i forbindelse med sin grusgravning og bygningen af en luksusvilla løb ind i økonomiske problemer. Vi følger tipvognssporet via Mosevej til Skovhuset og til Frogne Knudsens flotte villa Solbrink. Vi får fortællingen om fundet af en træbåd fra jernalderen, og det forgæves forsøg på at tømme Søndersø for vand.
Efter flere historier på vej rundt om søen og langs Værebro Å (Jonstrup Å) triller vi ind på Flyvestation Værløse og her står mange dramatiske begivenheder i kø for at blive fortalt.
To danske flyvere bliver dræbt den 9. april 1940, et allieret bombefly lander i 1944, M/F Skagerak forliser i 1966, hvor redningshelikopterne fra Værløse yder en fantastisk indsats, året efter mister nogle af heltene livet, da en helikopter forulykker i Vadehavet, paven taber sin kalot i 1989, en Gulstream hjemmehørende i Værløse forulykker 3. august 1996 på Færøerne og ni personer omkommer, herunder forsvarschefen og hustruen.
For de fleste, der arbejdede på Flyvestation Værløse, var der ikke tale om en arbejdsplads, men om en livsstil. Vi forsøger at indfange den særlige ånd og stemning i området. Transportfolkenes motto var: Hvor som helst. Når som helst. Redningshelikopternes motto lød: Intet Uforsøgt.
Vi ser eksempler på nye byggerier i Syd- og Nordlejren. Vi besøger det historiske sted Historien hugget i sten. Endelig ser vi det sted, hvor forfatteren Knud Hjortø blev født for 150 år siden.
ANDEN TUR: RUNDT OM BAGSVÆRD SØ
Torsdag den 2. maj går det rundt om Bagsværd Sø med start kl. 10 fra Skovbrynet Station. Længde ca. 14 km. Varighed fire-fem timer.
Der vil på denne tur blive gjort meget ud af forfatteren, journalisten Karen Aabye, der skrev den historiske fortælling om Grevinden af Bagsværd. Vi skal høre om Karen Aabyes liv og ikke mindst hendes modige indsats i modstandskampen under Anden Verdenskrig. Karen Aabye var tilknyttet den berømte Holger Danske Gruppe og hendes hus i Bagsværd blev bombet af danske nazister i slutningen af 1944. Huset blev genopbygget efter krigen. Vi besøger vejen og ser huset og mindes hende.
Vi skal også se og høre om Hareskovens længste stendysse, Slangerup-banen og de trafikale problemer, Højnæsbjerg, karpedamme, elitecenteret for roere, Haraldsgave og Bagsværd Kostskole, Bagsværd Slotsruin, den svenske kongemorder grev Ribbing, adels- og svampemanden, direktøren og svindleren Johan Theodor Holmskjold, slavehandlerne på Bagsværds Søs nordside, Marienborg og den gamle og unge Olfert Fischer, Tusculum og erhvervsmanden Lars Kolind, Sophienholm og familierne Brun og Aller, det verdensberømte kunstnerloft og arkitekternes weekendhytte, Frederiksdal Slot og familien Schulin, videnskabsmanden Otto Friedrich Müller, Københavns Befæstning, Hjortholm Voldsted, Hviderne, Grevens Fejde og reformationen, Frederik den 3., krigene mod svenskerne, kongens planer om et stort slot og Sneglebjerget. Bare for at nævne lidt.
TREDJE TUR: RUNDT OM FURESØEN OG OLSENS SØ
Fredag den 2. august: Rundt om Furesøen og Olsens Sø med start kl. 10 fra Furesøbad, Frederiksborgvej 101 i Værløse. Længde: ca. 25 km. Varighed fire-fem timer.
Her er lidt af det omfattende program:
Vi mødes ved Furesøbad og ser kort det smukke anlæg med restaurant, havn og faciliteter for alle med lyst til friluftsliv på vandet. Vi kører langs Mølleåen, ind gennem den privatejede skov Nattergalelunden, forbi den nu afdøde forfatter Torkild Hansens ejendom, videre forbi Papslottet, langs Turistvej og ind i Vaserne, som ejes af Aage V. Jensen Naturfond og Fugleværnsfonden under Dansk Ornitologisk Forening.
Laketours giver en gratis omgang rundt om den lille sø Olsens Sø, hvor vi også finder en udstillingspavillon og en hemmelig lurehytte.
Vi cykler videre til Næsseslottet og ser mange fine monumenter i haven. Forinden har vi fået en masse at vide om beboerne i en række store villaer i området. Vi kører derefter gennem Virum villaby til Frederiksdal Fribad, hvor vi plejer at holde pause, og Den gamle Have til Kulhusvejen og ud på den gamle Frederiksborgvej, hvor vi tager en lille afstikker ind i Nørreskoven for at se en af von Langens afdelingssten og to af Danmarks højeste ædelgran.
FJERDE OG SIDSTE TUR: LANGS MØLLEÅEN
Mandag den 2. september 2024: Mødested ved Buresø, hvor Skovvej står vinkelret på Klokkekildevej. Vi kører kl. 10. Kom i god tid. Længde: ca. 40 km. Varighed: seks-syv timer.
Det er svært at komme til Buresø. Tag eventuelt S-toget til Stenløse Station og cykl resten af vejen. Det er også svært at komme hjem fra Strandmøllen. Her man kan cykle til Klampenborg Station. Bemærk venligst at denne fantastiske tur slutter et andet sted end den begynder!!
Her er lidt af hvad deltagerne vil se og høre om på vejen ud til Øresund: det enestående system af 60-70 km med tunneldale, de sjældne enge, Mølleåens udspring, vandskellet, Bastrup Tårn, Klevads Mose og de forbandede motorvejsplaner, Gretheshøj, Farum Kirke, Farumgård, Skulpturparken, Klaus Nar og hans holm, mindestenen for de dræbte modstandsfolk og Furesøbad, hvor vi spiser frokost.
Så ser vi og hører om Furesøen, Kaalundspladsen med Valdemarstenen, spejderstenen, karpedamme, slibestenen, stenalderbopladsen ved Nørreskoven, Kollekolle, Kulhus, Frederiksdal, møllen og den gamle borg, Hvide-slægten, reformationen, Frederik den 3., krigene mod svenskerne, Jammersminde, Frederiksdals Slot og Schulin-slægten, Louisekilden, Klopstocks Eg, Marienborg, Lyngby Sø og Baadfarten, fæstningskanalen, møllerne i Lyngby, Viggo Stuckenberg, Sorgenfri Slotshave, Gyrithe Lemche-mindestenen, Musikhuset, Fuglevad-huset, Mogens Glistrups hvide villa, Frilandsmuseet, Brede, arbejderboligerne, Ørholm, Nymølle, drabsmanden Ole Kollerød, Sankt Ansgars kilde og kusken, der forsvandt, Stampen mølle, Rådvad mølle og Strandmøllen med slægten Drewsen og meget meget mere!!
Den lange tur slutter med, at deltagerne trækker deres cykler over Strandvejen og ser Mølleåens vand løbe ud i Øresund.
Mange hilsner
John Mynderup
Rundtosset cykelguide
Webredaktør.