Jeg gik og cyklede forleden rundt om Sjælsø. Søen er omgivet af militære områder og høje skrænter og er visse steder noget vanskelig at passere.

På turen rundt om Sjælsø, tror jeg, at jeg mødte tre personer. Det er synd. Der er nemlig masser at se på af fugle og vildt, og historierne i området venter bare på at blive fortalt.

Derfor vil Laketours til næste år tage Sjælsø på programmet og tilbyde en gratis guidet cykeltur rundt om Sjælsø i et adstadigt tempo, som er et af Laketours varemærker.

En gang- og cykelsti rundt om Sjælsø har længe stået højt på ønskesedlen i de tre kommuner Allerød, Hørsholm og Rudersdal, der omkranser søen.

Nu ser det ud til, at stien endelig kommer for sammen med Gentofte Kommune og A/S Nordvand, som ejer søen og en del af arealerne langs dens bred, er de tre kommuner og Naturstyrelsen gået sammen om at realisere stiprojektet.

Ideen med stien er at åbne adgangen til Sjælsø ved etablering af en sammenhængende rekreativ gang- og cykelsti, der vil give offentligheden mulighed for at opleve landskabet og naturen omkring søen.

Midt på søens nordside er der etableret en meget smuk træbro gennem et vådområde. Broen slynger sig gennem terrænet og er ualmindelig vellykket: Sådan skal en gangbro laves! Som motionscyklist trækker man sin cykel på broen – fra den asfalterede sti og ud til søens bred. Jeg var helt høj over at få lov til at gå på den smukke bro. Og broen er længere, end man tror.

Sjælsø er på 293 hektar og dermed den største sø i Nivå-systemet. Den har fem mindre tilløb og afvandes i nordøst af Usserød Å til Nivåbugten. Den er forholdsvis lavvandet med en maksimumsdybde på 5,5 meter.

Sjælsø har været ejet af kronen fra 1391 til 1898, hvor den blev udbudt til salg ved offentlig auktion. Søen blev købt af tre fiskere, hvis efterkommere ejede søen frem til 1932. Her blev den købt af ”Fællesudvalget for vandindvinding ved Sjælsø”, der omfattede Søllerød, Lyngby-Taarbæk og Gentofte kommuner.

Man mener, at navnet Sjælsø betyder “skelsø” og henviser til, at søen danner skel mellem sogne og herreder.

Midt på søens nordside er der etableret en meget smuk træbro gennem et vådområde. Broen slynger sig gennem terrænet og er ualmindelig vellykket.