Jeg sad forleden og så på billeder i et jubilæumsskrift fra 1973 med titlen: Fra det gamle Værløse.
Et af billederne viste en formidabel udsigt over Søndersø i Værløse. Billedet er taget ca. 1900 fra Hejrebakken, som højdepunktet kaldes.
Den enestående udsigt er desværre væk i dag. Mange steder steder lader vi værdiløse, grimme og ligegyldige træer og buske vokse op så tidligere tiders udsigtspunkter forsvinder.
Ovre på den anden side af Søndersø kan man endnu stille sig op på bronzealderhøjen Eningshøj, og skimte lidt vand, men når foråret kommer, så kan vi godt tage afsked med udsigten over Søndersø for altid. Om et år vil bevoksningen være så høj og massiv, at det er slut og snart også med udsigten over nabosøen Præstesø.
Det er skrækkeligt, at man på et af de højeste steder i kommunen bare opgiver at kæmpe for udsigten.
Der findes mange varme og smukke mennesker, der slås for vand, skov, markblomster, salamandere, nattergalen eller markmus og det er alt sammen fint, men har – udsigten – en støttegruppe eller nogle venner, der kan råbe private og offentlige virksomheder op. Desværre nej.
Det er derfor herligt, at Furesø Arkæologigruppe endnu en gang har taget initiativ til at få ryddet op og fældet træer og buske ved hulvejene ved runddyssen i Præsteskoven ved Farum Sø.
Gruppen indkalder til møde i skoven mandag den 5. maj kl. 18.30 alene med det formål at tynde ud i bevoksningen, så områdets karakter med de mange hulveje træder tydeligere frem. Der skal bæres og fjernes meget træ, lover gruppen og tilføjer: Alle er velkomne.