Snart vil Alugod-kvinden fra romersk jernalder stå næsten levende foran os. Takket være ildsjælen over dem alle, Niels Bødker Thomsen fra Værløseegnens Historiske Forening, er der nu skabt afstøbninger af kvindens hoved. En fantastisk præstation!

Bagved ligger en sej indsamling af penge og en utrolig vilje til at lade tingene ske. Hun vil samtidig være det ældste lig i Danmark med et navn. Vi ved hun hedder Alugod – for det stod der på en fibula i hendes grav på
Flyvestation Værløse.

Det er ganske vist, at der findes moselig i landet, der er langt ældre end hende, men de hedder sådan noget som Koelbjerg-manden, Egtved-pigen, Uldum-pigen, Haraldskær-kvinden, Elling-pigen, Borremose-ligene, Grauballe-manden, Skrydstyrup-pigen, Tollund-manden, Huldremose-kvinden, Elling-pigen og mange andre. Hun kunne være blevet kaldt Værløse-pigen, da man fandt hende i 1944 under noget jordarbejde på flyvestationen, men nu hedder hun altså Alugod.

På denne plads skrev Laketours allerede i 2014, at det kunne være
spændende at lave en statue af hende. Nu er vi så tæt på som aldrig før. Det skyldes ikke Laketours, men først og fremmest Niels Bødker Thomsen i et fremragende samarbejde mellem bl.a. Furesø Museer, Værløseegnens Historiske Forning og Furesø kommune.

I ugen før jul blev Alugods kranie transporteret til Retsmedicinsk Institut, idet rekonstruktionen skulle foretages af skulptør Bjørn Skaarup. Der er foretaget en 3D-scanning af kraniet med påsat underkæbe, og i et samarbejde mellem professor Niels Lynnerup og Skaarup er der modelleret muskler, sener mm. på kraniet til Alugods hoved har fået et oprindeligt udseende. Herefter har en konservator taget gipsafstøbninger af rekonstruktionen, da voksmodellen ikke er 100 % holdbar. Endelig foretages der toning og farvning af gipskopien. Der er ligeledes foretaget gipsafstøbninger af Alugods ansigt på Retsmedicinsk Institut.

Det er herefter besluttet, at der skal foretages en bronzeafstøbning af hovedet. Afstøbningen skal ske i Italien, og er lovet hjemme i Værløse i løbet af april, fortæller Niels Bødker Thomsen.

Der er planlagt en velkomst ceremoni for Alugod på Furesø Kommunes rådhus. Afsløringen af Alugods ansigt skete den 3. maj kl. 14 på Furesø Rådhus, og over 200 mennesker var mød5t op for at overvære den festlige begivenhed.

Herefter vil Alugod blive udstillet på Furesø Museer. Udstillingen forventes klar inden sommerferien.

Alugod blev tilfældigt fundet på Flyvestation Værløse under Anden Verdenskrig, da tyskerne var ved at flytte noget jord. Hun er formentlig lagt i sin grav i år 230 i det man kalder romersk jernalder. Hendes alder er vurderet til 15-18 år.

Fotoet over artiklen viser den smukke buste af Alugod i godt selskab med Æresmedlemmet i Værløseegnens Historiske Forening m.v. Niels Bødker Thomsen.