Fire lørdagsture i 2018. Ny turplan offentliggøres 1. marts 2019

Laketours tilbyder i år fire gratis guidede cykelture. Det drejer sig om ture, der er lagt på den sidste lørdag i månederne maj, juni, august og september og hver gang med start kl. 10. Her kan du læse om de enkelte ture. Du kan tage cyklen med til de tre S-togs-stationer, Skovbrynet, Holte og Bagsværd, hvor du møder guiden. Husk det er gratis at deltage. Vi kører stille og roligt på almindelige cykler. Du skal ikke melde dig til, men blot møde frem med godt humør og mad og drikkelse til eget forbrug.

Langs Mølleåen lørdag den 26. maj

Årets første gratis guidede cykeltur holdes lørdag den 26. maj og går langs Mølleåen og helt ud til Strandmøllen ved Øresund. Laketours er i al beskedenhed specialist i Mølleåen.

Mødested ved Buresø, hvor Skovvej står vinkelret på Klokkekildevej. Vi kører kl. 10. Kom i god tid. Længde: ca. 40 km. Varighed: 6-7 timer. Det er svært at komme til Buresø. Tag eventuelt S-toget til Stenløse Station og cykl resten af vejen (seks-syv km). Det er også svært at komme hjem fra Strandmøllen. Man kan cykle til Klampenborg Station.

Her er lidt af hvad deltagerne vil se og høre om: det enestående system af 60-70 km med tunneldale, de sjældne enge, Mølleåens udspring, vandskellet, en mærkelig placeret sten, Bastrup Tårn, Klevads Mose og de forbandede motorvejsplaner, kunstnerbyen, bronzealderhøjen Ryethøj, Klaus Nar og hans holm, oldtidsstier, mindestenen for de dræbte modstandsfolk og Furesøbad, hvor vi spiser frokost.

Så ser vi og hører om Furesøen, Kaalundspladsen med Valdemarstenen, spejderstenen, karpedamme, slibestenen, stenalderbopladsen ved Nørreskoven, Kollekolle, Kulhus, Frederiksdal, møllen og den gamle borg, Hvide-slægten, reformationen, Frederik den 3., krigene mod svenskerne, Jammersminde, Frederiksdals Slot og Schulin-slægten, Louisekilden, Klopstocks Eg, Marienborg, Lyngby Sø og Baadfarten, fæstningskanalen, møllerne i Lyngby, Viggo Stuckenberg, Sorgenfri Slotshave, Gyrithe Lemche-mindestenen, Musikhuset, Fuglevad-huset, Mogens Glistrups hvide villa, Frilandsmuseet, Brede, arbejderboligerne, Ørholm, Nymølle, drabsmanden Ole Kollerød, Sankt Ansgars kilde og kusken, der forsvandt, Stampen mølle, Rådvad mølle og Strandmøllen med slægten Drewsen og meget meget mere!!

Den lange tur slutter med, at deltagerne trækker deres cykler over Strandvejen og ser Mølleåens vand løbe ud i Øresund. Der er tradition for, at de deltagere, der endnu har kræfterne i behold, går til Strandmøllekroen og drikker en fadøl sammen – for egen regning. Bemærk venligst at denne fantastiske tur slutter et andet sted end den begynder.

For første gang i Laketours.dks historie blev turen stoppet, og det skete ved Lyngby Mølle på grund af uvejret. Det lynede, tornede og regnede ganske forfærdeligt. De 14 deltagere og guiden blev enige om, at det var bedst at køre hjem.

Rundt om Bagsværd Sø lørdag den 30. juni

Årets anden gratis guidede cykeltur bliver lørdag den 30. juni og følger en rute rundt om Bagsværd Sø. Mødested er Skovbrynet Station med start kl. 10. Turen slutter også her. Turens længde ca. 14 km. Varighed 3-4 timer.

Her er en lille smule om, hvad deltagerne vil se og høre om:

Slangerup-banen, Højnæsbjerg, karpedamme, elitecenteret for roere, Haraldsgave, Grevinden af Bagsværd og Bagsværd Slotsruin, den svenske kongemorder grev Ribbing, adels- og svampemanden, direktøren og svindleren Johan Theodor Holmskjold, slavehandlerne på Bagsværds Søs nordside, Marienborg og den gamle og unge Olfert Fischer, Tusculum og erhvervsmanden Lars Kolind, Sophienholm og familierne Brun og Aller, Frederiksdal Slot, videnskabsmanden Otto Friedrich Müller, Københavns Befæstning, Hjortholm Voldsted og Sneglebjerget.

Herlig tur i godt vejr med 23 deltagere.

Rundt om Furesøen lørdag den 25. august

Årets tredje gratis guidede cykeltur finder sted lørdag den 25. august og snor sig rundt om Danmarks dybeste sø, Furesøen. Mødested Holte Station med afgang kl. 10. Turen slutter også ved Holte Station. Længde: ca. 25 km. Varighed 4-5 timer.

Her er lidt af det omfattende program:

Vi mødes ved Holte Station og triller til Holte Havn, hvor der fortælles om husene og menneskene omkring Vejlesø og Dronninggård Mejeri. Vi kører på Dronninggårds Alle og ser og hører om flere huse og deres beboere. Vi cykler videre til Næsseslottet og de mange fine monumenter i haven. Vi kører gennem Virum villaby til Frederiksdal Fribad og Den gamle Have til Kulhusvejen og ud på den gamle Frederiksborgvej, hvor vi tager en lille afstikker ind i Nørreskoven for at se to af Danmarks højeste træer og en af von Langens afdelingssten. Deltagerne skal ikke snydes for at høre om von Langens forrygende liv og hans forsvundne jordiske rester.

Vi laver et lille stop ved Furesøbad. Bagefter kører vi langs Mølleåen, ind gennem den privatejede skov Nattergalelunden, forbi den nu afdøde forfatter Torkild Hansens ejendom, videre forbi Papslottet, og gør et stop ved den gamle gård Østerled fra 1880. Videre ind i Vaserne, som ejes af Aage V. Jensen Naturfond og Fugleværnsfonden under Dansk Ornitologisk Forening. Laketours giver en gratis omgang rundt om den lille Olsens Sø, hvor vi også finder en udstillingspavillon og en hemmelig hytte.

Fin tur med 25 deltagere fra Holte station.

Rundt om Søndersø og ind på Flyvestation Værløse lørdag den 29. september

Årets fjerde og sidste gratis guidede cykeltur finder sted lørdag den 29. september, og går rundt om Søndersø og ind på den gamle Flyvestation Værløse. Mødested Bagsværd Station med start kl. 10. Turen slutter samme sted. Længde: ca. 22 km. Varighed: 4-5 timer.

Her er lidt af programmet:

Vi kører fra Bagsværd Station og forbi Novo Nordisk under motorvejen til Fedt- og Smørmosen, hvor Værebro Å har sit udspring. Vi ser stedet og følger åen gennem Bagsværd, ind i Herlev, hvor Laketours giver en gratis tur rundt om den lille smukke sø Vesterled Sø. Vi følger åen ind gennem Hareskovby, og fortsætter forbi Skovlyst og den i 1866 skuddræbte skovfoged Thomsens tidligere embedsbolig, videre ind på Gisselfeld-engen, over Harrevad-broen, gennem Djævlemosen og over Ballerupvej langs Søndersø og ind på Flyvestation Værløse med dens mange spændende og dramatiske historier. Vi kører videre og ser og høre historier om gårdejer, direktør Erik Frogne Knudsen, tipvognssporet, Skovhuset, fundet af en træbåd fra jernalderen, og det forgæves forsøg på at tømme Søndersø for vand. På hjemturen fortælles også den forrygende historier om de mange spændende rillesten i Hareskovene. Turen kan forkortes med afslutning på Værløse eller Hareskov stationer i stedet for Bagsværd Station.

God tur med 22 deltagere fra Bagsværd Station.