Sådan var turene i år:

Vi kører hver gang præcis kl. 10, så kom i god tid. Du vil opleve en enestående smuk natur og høre historier fra stenalderen og frem til i dag.

Og husk: Tag en almindelig cykel med. Det går stille og roligt. Det er gratis. Du skal ikke melde dig til. Børn er meget velkomne. Medbring mad og drikkevarer til eget forbrug.

De fire cykelture finder sted følgende dage:

Mandag den 1. juli:  Langs Mølleåen med start kl. 10 fra parkeringspladsen ved Buresø, lige der hvor Klokkekildevej står vinkelret på Skovvej.

Årets første tur blev gennemført af 11 deltagere. Turen tog seks timer og 30 minutter.

Årets første gratis guidede cykeltur holdes mandag den 1. juli og går langs Mølleåen og helt ud til Strandmøllen ved Øresund. Laketours er i al beskedenhed specialist i Mølleåen.

Mødested ved Buresø, hvor Skovvej står vinkelret på Klokkekildevej. Vi kører kl. 10. Kom i god tid. Længde: ca. 40 km. Varighed: 6-7 timer.

Det er svært at komme til Buresø. Tag eventuelt S-toget til Stenløse Station og cykl resten af vejen. Det er også svært at komme hjem fra Strandmøllen. Her man kan cykle til Klampenborg Station. Bemærk venligst at denne fantastiske tur slutter et andet sted end den begynder!!

Her er lidt af hvad deltagerne vil se og høre om på vejen ud til Øresund: det enestående system af 60-70 km med tunneldale, de sjældne enge, Mølleåens udspring, vandskellet, en mærkelig placeret sten, Bastrup Tårn, Klevads Mose og de forbandede motorvejsplaner, Gretheshøj, Farum Kirke, Farumgård, Skulturparken, Klaus Nar og hans holm, mindestenen for de dræbte modstandsfolk og Furesøbad, hvor vi spiser frokost.

Så ser vi og hører om Furesøen, Kaalundspladsen med Valdemarstenen, spejderstenen, karpedamme, slibestenen, stenalderbopladsen ved Nørreskoven, Kollekolle, Kulhus, Frederiksdal, møllen og den gamle borg, Hvide-slægten, reformationen, Frederik den 3., krigene mod svenskerne, Jammersminde, Frederiksdals Slot og Schulin-slægten, Louisekilden, Klopstocks Eg, Marienborg, Lyngby Sø og Baadfarten, fæstningskanalen, møllerne i Lyngby, Viggo Stuckenberg, Sorgenfri Slotshave, Gyrithe Lemche-mindestenen, Musikhuset, Fuglevad-huset, Mogens Glistrups hvide villa, Frilandsmuseet, Brede, arbejderboligerne, Ørholm, Nymølle, drabsmanden Ole Kollerød, Sankt Ansgars kilde og kusken, der forsvandt, Stampen mølle, Rådvad mølle og Strandmøllen med slægten Drewsen og meget meget mere!!

Den lange tur slutter med, at deltagerne trækker deres cykler over Strandvejen og ser Mølleåens vand løbe ud i Øresund. Der er tradition for, at de deltagere, der endnu har kræfterne i behold, går til Strandmøllekroen og drikker en fadøl sammen – for egen regning.

Tirsdag den 2. juli:    Rundt om Søndersø  og ind på Flyvestation Værløse med start kl. 10 fra Værløse Station.

Årets anden tur blev gennemført af 13 deltagere. Turen tog tre timer og 30 minutter.

Længde ca. 10 km. Varighed tre-fire timer.

Vi mødes ved Værløse Station og kører præcis kl. 10. Vi begynder kort efter med historien om mordet på kniplingekræmmeren fra Tønder-egnen. Han blev slået ihjel af værtsparret på Værløse Kro. Næste stop er Læssevej, hvor vi får historien om gårdejer, direktør Erik Frogne Knudsen, der engang var den rigeste mand i Værløse, men som i forbindelse med sin grusgravning og bygningen af en luksusvilla løb ind i økonomiske problemer. Vi følger tipvognssporet via Mosevej til Skovhuset og hans flotte villa Solbrink. Vi får fortællingen om fundet af en træbåd fra jernalderen, og det forgæves forsøg på at tømme Søndersø for vand. 

Efter flere historier på vej rundt om søen og langs Værebro Å (Jonstrup Å) triller vi ind på Flyvestation Værløse og her står mange dramatiske begivenheder i kø for at blive fortalt.

To danske flyvere bliver dræbt den 9. april 1940, et allieret bombefly lander i 1944,  M/F Skagerak forliser i 1966, hvor redningshelikopterne fra Værløse yder en fantastisk indsats,  året efter mister nogle af heltene livet, da en helikopter forulykker i Vadehavet, paven taber sin kalot i 1989, en Gulstream hjemmehørende i Værløse forulykker 3. august 1996 på Færøerne og ni personer omkommer, herunder forsvarschefen og hustruen.

For de fleste, der arbejdede på Flyvestation Værløse, var der ikke tale om en arbejdsplads, men om en livsstil. Vi forsøger at indfange den særlige ånd og stemning i området. Transportfolkenes motto var: Hvor som helst. Når som helst. Redningshelikopternes motto lød: Intet Uforsøgt.

Vi ser eksempler på nye byggerier i Syd- og Nordlejren. Endelig ser vi det sted, hvor forfatteren Knud Hjortø blev født for 150 år siden. Vi slutter turen på Rokkedyssegård i Kirke Værløse inden vi vender tilbage til Værløse Station.

Onsdag den 3. juli:    Rundt om Bagsværd Sø med start kl. 10 fra Skovbrynet Station.

Årets tredje tur havde 9 deltagere. Turen tog nøjagtig fire timer.

Turens længde ca. 14 km. Varighed 3-4 timer.

Her er en lille smule om, hvad deltagerne vil se og høre om:

Hareskovens længste stendysse, Slangerup-banen og de trafikale problemer, Højnæsbjerg, karpedamme, elitecenteret for roere, Haraldsgave og Bagsværd Kostskole, Grevinden af Bagsværd og Bagsværd Slotsruin, den svenske kongemorder grev Ribbing, adels- og svampemanden, direktøren og svindleren Johan Theodor Holmskjold, slavehandlerne på Bagsværds Søs nordside, Marienborg og den gamle og unge Olfert Fischer, Tusculum og erhvervsmanden Lars Kolind, Sophienholm og familierne Brun og Aller,  det verdensberømte kunstnerloft og arkitekternes weekendhytte, Frederiksdal Slot og familien Schulin, videnskabsmanden Otto Friedrich Müller, Københavns Befæstning, Hjortholm Voldsted, Hviderne, Grevens Fejde og reformationen, Frederik den 3., krigene mod svenskerne, kongens planer om et stort slot og Sneglebjerget. 

Torsdag den 4. juli:   Rundt om Furesøen og Olsens Sø med start kl. 10 fra Furesøbad, Frederiksborgvej 101 i Værløse.

Sidste tur havde 8 deltagere. Turen tog 4 timer og 45 minutter.

Længde: ca. 25 km. Varighed 4-5 timer.

Her er lidt af det omfattende program: 

Vi mødes ved Furesøbad og ser kort det smukke anlæg med restaurant, havn og faciliteter for alle med lyst til friluftsliv på vandet. Vi kører langs Mølleåen, ind gennem den privatejede skov Nattergalelunden, forbi den nu afdøde forfatter Torkild Hansens ejendom, videre forbi Papslottet, langs Turistvej og ind i Vaserne, som ejes af Aage V. Jensen Naturfond og Fugleværnsfonden under Dansk Ornitologisk Forening.

Laketours giver en gratis omgang rundt om den lille sø Olsens Sø, hvor vi også finder en udstillingspavillon og en hemmelig lurehytte.

Vi cykler videre til Næsseslottet og ser mange fine monumenter i haven. Forinden har vi fået en masse at vide om beboerne i en række store villaer i området. Vi kører derefter gennem Virum villaby til Frederiksdal Fribad, hvor vi plejer at holde pause,  og Den gamle Have til Kulhusvejen og ud på den gamle Frederiksborgvej, hvor vi tager en lille afstikker ind i Nørreskoven for at se en af von Langens afdelingssten og to af Danmarks højeste ædelgran.

Jeg glæder mig til at vise deltagerne noget af Danmarks smukkeste natur og fortælle de tilhørende historier.