Aflysning af turene i maj

Alle fire gratis guidede ture finder sted i oktober

På grund af frygten for corona-virus er de to ture i maj med Laketours.dk blevet aflyst. De gennemføres i stedet i oktober, således at alle fire ture finder sted i den måned.

De fire cykelture i 2020 finder sted på følgende dage:

Lørdag den 3. oktober: Ind i Naturpark Mølleåen og rundt om Farum Sø, Bastrup Sø og Buresø. Starten går kl. 10 fra Farum Station. Længde ca. 32 km. Heldagstur. Varighed: Regn med seks timer. 

Søndag den 4. oktober: Rundt om Furesøen og Olsens Sø med start kl. 10 fra Furesøbad. Længde: ca. 25 km. Varighed 4-5 timer.

Lørdag den 10. oktober:  Langs Mølleåen med start kl. 10 fra parkeringspladsen ved Buresø, lige der hvor Klokkekildevej står vinkelret på Skovvej. Længde: små 40 km. Heldagstur. Varighed: Regn med seks-syv timer. 

Søndag den 11. oktober: Rundt om Bagsværd Sø med start kl. 10 fra Hareskov Station.  Længde ca. 15 km. Varighed ca. fire timer.0

FØRSTE TUR: IND I NATURPARK MØLLEÅEN 

Jeg har aldrig tidligere cyklet med gæster rundt om de tre største søer i Naturpark Mølleåen, men jeg glæder mig i den grad.  Turen finder sted lørdag den 3. oktober og hedder: Ind i Naturpark Mølleåen og rundt om Farum Sø, Bastrup Sø og Buresø. Vi cykler fra Farum Station kl. 10.

Længde: ca. 32 km. Heldagstur. Varighed: Regn med seks timer.

Naturpark Mølleåen fik i slutningen af 2016 sin officielle status som en naturpark, certificeret af Danske Naturparker. Naturparken er et 50 kvadratkm. stort område med sin egen Turguide (2017), udgivet af Naturpark Mølleåens Venner.

Jeg vil godt allerede nu advare eventuelle deltagere på denne tur. I vil blive afhængige af at komme ud i Naturparken igen enten på cykel eller som gående. Hele tiden er der nyt at se på og høre om. Man er så at sige på opdagelse hele tiden. Der er store vidder, sjældne landskaber, spændende skove, stemningsfulde søer og et dyre- og planteliv uden sidestykke. 

ANDEN TUR: RUNDT OM FURESØ OG OLSENS SØ

Søndag den 4. oktober:  Rundt om Furesøen og Olsens Sø med start kl. 10 fra Furesøbad, Frederiksborgvej 101 i Værløse.

Længde: ca. 25 km. Varighed 4-5 timer.

Her er lidt af det omfattende program: 

Vi mødes ved Furesøbad og ser kort det smukke anlæg med restaurant, havn og faciliteter for alle med lyst til friluftsliv på vandet. Vi kører langs Mølleåen, ind gennem den privatejede skov Nattergalelunden, forbi den nu afdøde forfatter Torkild Hansens ejendom, videre forbi Papslottet, langs Turistvej og ind i Vaserne, som ejes af Aage V. Jensen Naturfond og Fugleværnsfonden under Dansk Ornitologisk Forening.

Laketours giver en gratis omgang rundt om den lille sø Olsens Sø, hvor vi også finder en udstillingspavillon og en hemmelig lurehytte.

Vi cykler videre til Næsseslottet og ser mange fine monumenter i haven. Forinden har vi fået en masse at vide om beboerne i en række store villaer i området. Vi kører derefter gennem Virum villaby til Frederiksdal Fribad, hvor vi plejer at holde pause,  og Den gamle Have til Kulhusvejen og ud på den gamle Frederiksborgvej, hvor vi tager en lille afstikker ind i Nørreskoven for at se en af von Langens afdelingssten og to af Danmarks højeste ædelgran.

TREDJE TUR: LANGS MØLLEÅEN

Årets tredje gratis guidede cykeltur holdes lørdag den 10. oktober og går langs Mølleåen og helt ud til Strandmøllen ved Øresund. 

Mødested ved Buresø, hvor Skovvej står vinkelret på Klokkekildevej. Vi kører kl. 10. Kom i god tid. 

Det er svært at komme til Buresø. Tag eventuelt S-toget til Stenløse Station og cykl resten af vejen. Det er også svært at komme hjem fra Strandmøllen. Her man kan cykle til Klampenborg Station. Bemærk venligst at denne tur – som den eneste – slutter et andet sted end den begynder!!

Her er lidt af hvad deltagerne vil se og høre om på vejen ud til Øresund: Naturpark Mølleåen og det helt enestående system af 60-70 km med tunneldale, de sjældne enge, Mølleåens udspring, vandskellet, Bastrup Tårn, Klevads Mose og de forbandede motorvejsplaner, Gretheshøj, Farum Kirke, Farumgård, Skulturparken, Klaus Nar og hans holm, mindestenen for de dræbte modstandsfolk og Furesøbad, hvor vi spiser frokost.

Så ser vi og hører om Furesøen, Kaalundspladsen med Valdemarstenen, spejderstenen, karpedamme, slibestenen, stenalderbopladsen ved Nørreskoven, Kollekolle, Kulhus, Frederiksdal, møllen og den gamle borg, Hvide-slægten, reformationen, Frederik den 3., krigene mod svenskerne, Jammersminde, Frederiksdals Slot og Schulin-slægten, Louisekilden, Klopstocks Eg, Marienborg, Lyngby Sø og Baadfarten, fæstningskanalen, møllerne i Lyngby, Viggo Stuckenberg, Sorgenfri Slotshave, Gyrithe Lemche-mindestenen, Musikhuset, Fuglevad-huset, Frilandsmuseet, Brede, arbejderboligerne, Ørholm, Nymølle, drabsmanden Ole Kollerød, Sankt Ansgars kilde og kusken, der forsvandt, Stampen mølle, Rådvad mølle og Strandmøllen med slægten Drewsen og meget meget mere!!

Den lange tur slutter med, at deltagerne trækker deres cykler over Strandvejen og ser Mølleåens vand løbe ud i Øresund. Der er tradition for, at de deltagere, der endnu har kræfterne i behold, går til Strandmøllekroen og drikker en fadøl sammen – for egen regning.

FJERDE TUR: RUNDT OM BAGSVÆRD SØ

Efter nogle timers hvil og en god nats søvn, tager vi dagen efter søndag den 11. oktober på en lille hyggelig tur rundt om Bagsværd Sø. Starten går kl. 10 fra Hareskov Station.

Her er en lille smule om, hvad deltagerne vil se og høre om:

Slangerup-banen og de trafikale problemer, Højnæsbjerg, karpedamme, elitecenteret for roere, Haraldsgave og Bagsværd Kostskole, Grevinden af Bagsværd og Bagsværd Slotsruin, den svenske kongemorder grev Ribbing, adels- og svampemanden, direktøren og svindleren Johan Theodor Holmskjold, slavehandlerne på Bagsværds Søs nordside, Marienborg og den gamle og unge Olfert Fischer, Tusculum og erhvervsmanden Lars Kolind, Sophienholm og familierne Brun og Aller,  det verdensberømte kunstnerloft og arkitekternes weekendhytte, Frederiksdal Slot og familien Schulin, videnskabsmanden Otto Friedrich Müller, Københavns Befæstning, Hjortholm Voldsted, Hviderne, Grevens Fejde og reformationen, Frederik den 3., krigene mod svenskerne, kongens planer om et stort slot og Sneglebjerget. 

EKSTRA TUR: SEPTEMBER-TUR PÅ FLYVESTATION VÆRLØSE

Ligesom foregående år deltager Laketours også i arrangementet Flyvestationen på Hjul. Det sker i år søndag den 13. september med start fra Hangar 2. Det endelige tidspunkt er endnu ikke planlagt. Længde 12 km. Varighed ca. tre timer. 

Deltagerne får en indføring i områdets historie lige fra stenalderen og frem til i dag.  For de fleste, der arbejdede på Flyvestation Værløse, var der ikke tale om en arbejdsplads, men om en livsstil. Vi forsøger at indfange den særlige ånd og stemning. Redningshelikopternes motto lød: Intet Uforsøgt. Transportfolkenes motto var: Hvor som helst. Når som helst. Og så blev det flabet tilføjet: Og med hvem som helst!

Flyvestationen har været ude for mange dramatiske begivenheder: To danske flyvere bliver dræbt den 9. april 1940, et allieret bombefly lander i 1944,  M/F Skagerak forliser i 1966, hvor redningshelikopterne fra Værløse yder en fantastisk indsats,  året efter mister nogle af heltene livet, da en helikopter forulykker i Vadehavet, paven taber sin kalot i 1989, en Gulstream hjemmehørende i Værløse forulykker 3. august 1996 på Færøerne og ni personer omkommer, herunder forsvarschefen og hustruen.

Vi besøger Bringe landsby eller rettere resterne af den. Vi hører bl.a. om journalist Michael Skandrup, der ejede en gård i byen, og som i dag regnes for manden, der etablerede Hareskovby.

Vi ser eksempler på nye byggerier i Syd- og Nordlejren. Endelig ser vi det sted, hvor forfatteren Knud Hjortø blev født for 150 år siden.